Cindy's Webspot

klimaat

Home
Wie ben ik
VERHAALTJES VOOR HET SLAPEN GAAN
FORUM !!!
Niet Gevaarlijk Hoor !
Eet u smakelijk
Het gaat niet goed met u
Binnen de normen
Candida
Hypoglycemie
Vitamines & mineralen
SUIKER , De Witte Dood
Fout voedsel
Goed voedsel
Vlees & Vis
Melk
Koffie & Thee
Slecht nieuws
klimaat
De Natuur
Overbevolking
3e wereldoorlog
De Toekomst
Politiek
Huisdieren

Aantal doden Filipijnen loopt op na tyfoon

Uitgegeven: 2 december 2006

LEGASPI - Het aantal mensen dat in de Filipijnen is omgekomen tijdens een tyfoon of sindsdien wordt vermist, is opgelopen tot ruim 460. Dat hebben functionarissen in de stad Legaspi zaterdag gezegd.

Als gevolg van zware regenval onstonden overstromingen en modderlawines. Vooral de regio Bicol werd geteisterd door de tyfoon Durian. De meeste doden vielen rond de berg Mayon, waar een aantal dorpen werden bedolven door modder en rotsen die van de hellingen naar beneden kwamen.


De tyfoon heeft tienduizenden mensen dakloos gemaakt

Bijna 30.000 mensen zijn dakloos geworden. Veel dorpen en gehuchten zijn van de buitenwereld afgesloten doordat telefoonverbindingen en bruggen zijn vernield. Veel wegen zijn onbegaanbaar geworden.

___________________________________________________________

El Niño kan nog enkele maanden voor overlast zorgen

Uitgegeven: 1 december 2006   GENEVE - Het gebied van de Stille Oceaan kampt met een gematigde El Niño die tot en met het eerste kwartaal van 2007 problemen kan veroorzaken. Dat heeft de WMO, de meteorologische dienst van de Verenigde Naties, vrijdag laten weten. Een El Niño is de sterke opwarming van het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Hierdoor kan het weer wereldwijd worden verstoord, vooral in Latijns-Amerika en Oost-Afrika.

WMO-deskundige Rupa Kumar Kolli zei dat de temperatuur van het zeewater in het oosten en het midden van de Stille Oceaan in oktober 1,5 graden Celsius hoger was dan normaal. Hij zei dat het zeewater de komende drie maanden ongebruikelijk warm zal blijven.

Volgens de WMO is er een verband tussen El Niño en de zware regenval in Oost-Afrika en de aanhoudende droogte in Australië en Indonesië.

__________________________________________________________

ANP DE BILT - In De Bilt is zaterdag opnieuw een warmterecord bereikt. Het werd er maar liefst 17,2 graden. Niet eerder was het zo warm in de laatste tien dagen van november. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI zaterdag gemeld.
 
 
___________________________________________________________

Honderdduizenden Afrikanen vluchten voor hoogwater

Uitgegeven: 22 november 2006 17:30

MOGADISHU - Grote delen van het oosten van Afrika kampen met overstromingen als gevolg van wekenlange zware regenval. In Somalië, Kenia en Ethiopië zijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het natuurgeweld, dat al vele tientallen slachtoffers heeft geëist. Dat meldden de Verenigde Naties woensdag.

Vooral in het toch al door oorlog verscheurde Somalië is de situatie ernstig. Zeker 300.000 mensen hebben huis en haard verlaten. Tot dusver zijn 52 mensen verdronken of door krokodillen verslonden. Als de weersvoorspellingen uitkomen en de regen nog een paar weken aanhoudt, zijn een miljoen mensen in gevaar.

Noodhulp

Buurland Kenia gaat uit van dertig doden en 80.000 vluchtelingen. De aanhoudende regen heeft veel wegen en bruggen weggespoeld, waardoor noodhulp de getroffenen alleen via de lucht kan bereiken, aldus de VN. In Ethiopië zijn volgens de autoriteiten 300.000 mensen dakloos geworden. Het dodental staat daar op tachtig.

De langdurige periode van zware regenval volgt op een jarenlange droogte in de Hoorn van Afrika. Daardoor kan de uitgedroogde grond het overvloedige regenwater niet verwerken. De VN spreken van mogelijk de zwaarste overstromingen in de regio in vijftig jaar tijd.

___________________________________________________________

a1.jpg

Soorten uitgestorven door opwarming aarde

Uitgegeven: 21 november 2006

AMSTERDAM - Plant- en diersoorten beginnen sneller dan voorspeld uit te sterven of te veranderen als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een analyse van ruim achthonderd onderzoeken door een Texaanse biologe.

De analyse is dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annual Review of Evolution and Systematics.

Zeker zeventig soorten kikkers, vooral soorten die in de bergen leven en gedijen bij kou, zijn uitgestorven omdat ze nergens heen konden om de warmere temperaturen te ontvluchten. Verder worden tussen de honderd en tweehonderd andere dieren die voor hun bestaan van koude afhankelijk zijn, zoals keizerspinguïns en ijsberen, ernstig bedreigd.

Bloei

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Camille Parmesan, biologe aan de universiteit van Texas, blijkt ook dat dierenpopulaties naar het noorden trekken, dat soorten in zekere mate veranderen door de klimaatverandering, dat planten eerder tot bloei komen door vroegere lentes en dat epidemieën en parasieten vaker voorkomen.

Wetenschappers voorspelden deze veranderingen al jaren, maar Parmesan was verbaasd erachter te komen dat de veranderingen zich nu al voordoen. Ze ging ervan uit dat die nog minstens tien jaar op zich zouden laten wachten.

Crisis

De ecoloog Douglas Futuyma, verbonden aan de State University of New York, meent dat een crisis ophanden is, die niet pas in de verre toekomst staat te gebeuren, maar sneller op ons afkomt dan we denken. "Iemand die nu 10 jaar oud is, krijgt te maken met een geheel andere en angstaanjagende wereld tegen de tijd dat hij of zij 50 of 60 is", zegt Futuyma.

Problemen

Hoewel in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken hebben laten zien dat bij bepaalde soorten, groepen dieren of in bepaalde geografische gebieden problemen ontstaan, is dit de eerste omvattende analyse die een breder beeld schetst van veranderingen als gevolg van de opwarming van de aarde, zegt de Britse bioloog Chris Thomas van de universiteit van York.

Het is weliswaar onmogelijk met zekerheid te zeggen dat de veranderingen het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, maar de bewijzen zijn sterk en andere verklaringen zijn er niet, zegt Thomas.

_________________________________________________________

Uitgegeven: 19 november 2006

DE BILT - De herfst is de warmste in zeker drie eeuwen. Dat meldt het KNMI zondag. Het oude record van gemiddeld 12 graden uit 2005 is met zo'n anderhalve graad gebroken. Het KNMI zegt verrast te zijn door de vele recente warmterecords. Ook juli en september waren uitzonderlijk warm.

Het KNMI verwacht dat de gemiddelde temperatuur in de herfstmaanden september, oktober en november uitkomst op 13,2 tot 13,5 graden Celsius. In 2005 was dat 12 graden. De verbetering van een record met meer dan een graad komt zelden voor, aldus een woordvoerder.

Het KNMI noemt drie oorzaken voor de uitzonderlijk warme herfst dit jaar. De opwarming van de aarde, de zuidenwind die bijna het hele seizoen zachte lucht onze kant uit blies en het na-ijleffect van de uitzonderlijk warme zomer. Juli was wat gemiddelde temperatuur betreft de warmste in drie eeuwen. De Noordzee was mede daardoor in september nog veel warmer dan normaal in die maand.

Alle seizoenen zijn vooral de laatste decennia warmer geworden, maar de temperatuurstijging in de herfst was tot de millenniumwisseling minder groot dan in de andere jaargetijden. Sinds het jaar 2000 is ook de herfst duidelijk warmer geworden. De precieze oorzaak daarvan is nog onduidelijk en onderwerp van studie.

________________________________________________________

Biodiversiteit bedreigd door opwarming

Rotterdam, 16 nov. De opwarming van de aarde heeft gevolgen voor dieren en planten in alle milieus op aarde en zal leiden tot een verhoogde uitsterving van soorten. Dat blijkt uit de grootste tot nu toe gemaakte overzichtsstudie.

Als gevolg van de stijging van de  gemiddelde temperatuur op aarde verschuiven de leefgebieden van soorten vrijwel overal richting de polen. Daardoor komen met name gespecialiseerde soorten van de poolgebieden en bergmilieus in het nauw. Dat concludeert ecoloog Camille Parmesan van de University of Texas in het decembernummer van het vakblad Annual Review of Ecology, Evolution and Systematics.

Nooit eerder verscheen zo’n omvangrijke metastudie over het onderwerp. Parmesan verwerkte in haar overzichtsartikel 866 afzonderlijke studies van andere onderzoekers. Volgens Parmesan is het effect van de klimaatverandering, ontstaan door menselijke activiteit, te zien ‘op elk continent, in iedere oceaan en in alle belangrijke taxonomische groepen’.

Tropische koraalriffen en amfibieën worden het zwaarst getroffen door de temperatuurstijging. Koraal is het slachtoffer van een toename in intensiteit en frequentie van het El Niño-effect; extreme temperatuurwisselingen zorgen voor bleking. Amfibieën worden geplaagd door een dodelijke schimmel die beter gedijt in een warmere omgeving. Waarschijnlijk is hierdoor eenderde van Midden- en Zuid-Amerikaanse soorten harlekijnkikkers uitgestorven.

Vooral pool- en bergsoorten zien hun leefgebied razendsnel inkrimpen. IJsberen gaan in het zuidelijke deel van hun verspreidingsgebied achteruit in aantal en lichaamsgewicht. Ze teren in op hun lichaamsreserves omdat het ijsplateau tijdens de zomermaanden steeds langer wegblijft. En hun belangrijkste voedselbron, de ringelrob, is door de temperatuurstijging in aantal afgenomen. Aan de Zuidpool hebben de ijsafhankelijke adélie- en keizerspinguïns de laatste decennia hun noordelijkste broedgebieden verlaten.

Andere soorten komen in de knel doordat als gevolg van de relatief warme winters bloeiseizoenen vervroegen. Trekvogels missen zo de piek van het voedselaanbod die zij nodig hebben voor succesvol broeden.

De mogelijkheid van soorten om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden is beperkt. Het gaat te snel. Volgens Parmesan kunnen wetenschappers nog niet voorspellen welke organismen precies het slachtoffer zullen worden van het warmere klimaat.

soorten.jpg

Warmterecord gevestigd in De Bilt / Uitgegeven: 16 november 2006

AMSTERDAM - Het zachte herfstweer heeft donderdag een warmterecord opgeleverd. Nog nooit was het zo laat in het jaar nog zo warm in De Bilt, meldt het KNMI.

De temperatuur liep op tot 16,5 graden, net iets warmer dan het record van 13 november 1938. Toen werd het 16,4 graden. Het absolute warmterecord voor november staat in De Bilt op 18,7 graden. Die temperatuur werd echter veel eerder in de maand gemeten, op 3 november vorig jaar. _____________________________________________________

enjoying_the_global_warming.jpg

Waarschuwing voor tsunami na aardbeving Japan

Uitgegeven: 15 november 2006  TOKIO - De Japanse autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een tsunami na een zeer zware aardbeving ten noorden van Japan. Volgens eerste gegevens gaat het om een beving van zeker 8,1 op de schaal van Richter.

_________________________________________________________

Nederland krijgt hitteplan voor extreem weer

Uitgegeven: 13 november 2006 AMSTERDAM - Nederland krijgt een hitte- en koudeplan, dat er voor moet zorgen dat onder meer ouderen, chronisch zieken en kleine kinderen minder last hebben van extreme hitte.

Aanleiding voor het plan zijn de twee hittegolven van afgelopen zomer, die vooral oudere mensen het leven kostten. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht door klimaatverandering vaker te maken te krijgen met extreme weersomstandigheden.

global-warming2.jpg

_________________________________________________________

Opmerkelijk hoge golven in najaarsstorm

Uitgegeven: 13 november 2006 17:31

DEN HAAG - Rijkswaterstaat heeft tijdens de eerste najaarsstorm van dit jaar twee golven van 17 en 19,8 meter hoog gemeten. Dat is bijzonder hoog, liet een woordvoerster maandag weten. De gemiddelde golfhoogte tijdens de storm was 8 meter. Ook dat is niet eerder gemeten.
______________________________________________________
 

Wetenschappers luiden noodklok over oceanen

Uitgegeven: 9 november 2006  NAIROBI - Wetenschappers hebben op de VN-klimaatconferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi de noodklok geluid over de toekomst van de zeeën en oceanen. Stijgende temperaturen leiden er niet alleen toe dat de zeespiegel stijgt en laaggelegen land dreigt te overstromen, maar bedreigen ook het leven in de zee omdat het water warmer en zuurder wordt.

______________________________________________________

Nederlanders somber over klimaat

ANP RIJSWIJK/DONGEN - Klimaatverandering is een onderwerp dat Nederlanders steeds meer zorgen baart. Bijna de helft (47 procent) - en mensen onder de veertig jaar meer nog dan 40-plussers - gaat er zelfs van uit dat het klimaat de komende tien jaar behoorlijk tot drastisch gaat veranderen.
_______________________________________________________

Australië getroffen door ernstige droogte

Uitgegeven: 7 november 2006 11:07

CANBERRA - De droogte die Australië al vijf jaar in zijn greep houdt, is mogelijk de ernstigste in duizend jaar. Dat hebben overheidsexperts dinsdag gezegd, aldus Australische media.

Meer dan de helft van de landbouwgebieden in Australië hebben te lijden onder langdurige droge periodes. Die droogte werd tot nog toe aangeduid als de ernstigste in honderd jaar.

"Wat we nu zien gebeuren met deze droogte is een angstwekkende blik in de toekomst met de wereldwijde opwarming van de aarde", aldus een bezorgde premier Mike Rann van de deelstaat South Australia. "We komen nu op onbekend terrein."

______________________________________________________
 

 

'Weer is veel te zacht'

Uitgegeven: 5 november 2006 17:16

DE BILT - Het weer is veel te zacht voor de tijd van jaar. De komende dagen verwachten meteorologen wederom temperaturen tot circa vijftien graden. Dat is ongeveer vijf graden boven het gemiddelde. Dat heeft het KNMI zondag laten weten.

Het instituut verwacht de rest van de maand aanhoudend te zacht weer. Ook het begin van de weerkundige herfst was erg zacht; de eerste helft was het nagenoeg even warm als een gemiddelde zomer.

Van 1 september tot en met 15 oktober lag de temperatuur gemiddeld op 16,5 graden, in de zomer is het gemiddelde 16,6 graden. Op 1 december begint de weerkundige winter.

Het weer in 2006 zorgt voor het ene record na het andere. Juli was extreem heet, augustus erg nat en september was de warmste septembermaand in de afgelopen driehonderd jaar. Oktober 2006 was uitzonderlijk warm. De maand was de een na warmste oktober in zeker honderd jaar.

___________________________________________________________________

'Over 50 jaar bijna geen vis meer'

Uitgegeven: 2 november 2006 21:55
Laatst gewijzigd: 2 november 2006 22:27

WASHINGTON- Als de overbevissing en vernietiging van het zeeleven in het huidige tempo doorgaat, zal er medio deze eeuw bijna niets meer te vissen zijn. Dat staat in een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd in het blad Science.

_________________________________________________________________________

'Aarde het warmst in miljoen jaar'

Uitgegeven: 31 oktober 2006 13:44
Laatst gewijzigd: 31 oktober 2006 14:19

WASHINGTON - Door de snelle temperatuurstijging dreigt de aarde het warmst te worden in een miljoen jaar tijd. Daarvoor waarschuwde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in een studie naar de verandering van het klimaat.

In de afgelopen drie decennia is de temperatuur met 0,6 graad Celsius gestegen. Daarmee is onze planeet nu al in 12.000 jaar niet zo warm geweest. Met een stijging van nog eens 1 graad wordt een gemiddelde temperatuur bereikt die vermoedelijk een miljoen jaar geleden voor het laatst heerste.

Als de opwarming onder dat niveau blijft, zijn de gevolgen relatief beheersbaar. Maar als door verdere opwarming de temperatuur 2 of 3 graden stijgt zullen we "een andere planeet krijgen dan die we nu kennen", aldus NASA.

In het midden van het plioceen ongeveer drie miljoen jaar geleden was het zo warm. De zeespiegel lag toen naar schatting 25 meter hoger dan vandaag de dag.

_________________________________________________________________________

Klimaatverandering betekent gevaar voor mangroves

Uitgegeven: 17 juli 2006 14:11

NEW YORK - Het veranderende klimaat is een gevaar voor mangroves in de Grote Oceaan. Sommige eilanden in de Oceaan lopen het gevaar meer dan de helft van hun wouden kwijt te raken, als het zeeniveau in het huidige tempo blijft stijgen. Dat heeft het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) maandag bekendgemaakt.

De mangroves zijn van grote ecologische en economische betekenis. "De ecosystemen van de wortelbomen zijn van groot belang tegen kustvervuiling", aldus Kitty Simonds, coördinator van het onderzoek van UNEP. De mangroves leveren per vierkante kilometer naar schatting 900.000 Amerikaanse dollar (663.000 euro) op door hout, textiel en vissen die er in het vaak ondiepe water worden gevangen.

____________________________________________________________________ 

KNMI: Nederlands klimaat wordt steeds grilliger

Uitgegeven: 30 mei 2006 12:06DEN HAAG - De winters worden natter. Langdurige hevige regen zal toenemen. Maar of de zomers natter of juist droger worden, is onzeker.